Czwartek, 23 Stycznia 2025  Imieniny: Ildefonsa, Rajmunda

Jadłospis

Jadłospis 20.01-31.01.2025r

Jadłospis dekadowy

STYCZEŃ IV / V

Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

20.01

Pon.

Kajzerka z masłem, ser żółty, szynka wieprzowa wędzona, papryka kolorowa, ogórek kiszony;

Kakao na mleku / herbata

Zupa krem z batatów z grzankami;

Kotleciki jajeczne, puree ziemniaczane, surówka z czerwonej kapusty;

Napar ziołowy

Budyń śmietankowy;

Ciastka zbożowe bez cukru;

Gruszka

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

21.01

Wt.

Płatki kukurydziane na mleku;

Chleb pomidorowy z masłem, ogórek zielony, pomidor malinowy, kiełki;

Herbata owocowa

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną;

Łazanki z mięsem mielonym wieprzowym, kapustą kiszona i marchewką;

Herbata z cytryną

Bułka pszenna z masłem;

Koktajl borówkowy na maślance / mus owocowy

 

ALERGENY: 1, 6, 7, 9

22.01

Śr.

Bułka kukurydziana z masłem;
pasztet drobiowy, ogórek konserwowy;

Pomidorki koktajlowe;

Kawa Inka na mleku / herbata

Zupa ogórkowa z ziemniakami;

Ryż jaśminowy zapiekany z tartym jabłkiem
i cynamonem;

Mleko do picia / mleko bez laktozy

Ciastko biszkoptowe z nadzieniem

Mleko w kartoniku/mus owocowy;

Mandarynka

 

ALERGENY: 1, 6, 7, 9

23.01
Czw.

Bułka fitness z masłem, ½ jajka,
pomidor, szczypiorek;

Słupki papryki kolorowej;

Kakao na mleku / herbata

Żurek na wędzonce z ziemniakami i cebulką;

Makaron pełnoziarnisty z warzywami
i sosem serowym;

Cząstki jabłka;

Herbata miętowa

Ciasto marchewkowe przekładane kremem (wyrób własny);

Mleko do picia / napój owsiany;

Cząstki pomarańczy

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

24.01 Pt.

Kasza manna na mleku, syrop owocowy;

Bułka pszenna z masłem, dżem 100%;

Banany;

Herbata z cytryną

Zupa kalafiorowa z grysikiem;

Panierowany filet rybny, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej i marchewki;

Kompot owocowy

Bułeczka cynamonowa;

Jogurt Actimel / sok owocowy;

Jabłko

 

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

27.01

Pon.

Chleb tostowy z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka;

Słupki ogórka zielonego;

Kakao na mleku / herbata

Zupa z fasolki szparagowej;

Makaron z sosem jogurtowo – jagodowym;

Słupki marchewki;

Herbata owocowa

Bułka kukurydziana z masłem; Pasta z tuńczyka i jajka;

Herbata miętowa;

Cząstki mango

 

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

28.01

Wt.

Mleko z płatkami owsianymi;

Bułka orkiszowa z masłem, szczypiorek;

Kolorowa papryka do pochrupania;

Herbata ziołowa

Zupa krem serowy z grzankami;

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą, warzywami i sosem beszamelowym;

Herbata z cytryną

Drożdżówka mini z serem / marmoladą;

Mleko smakowe / sok owocowy;

Kiwi

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

29.01

Śr.

Chleb słonecznikowy z masłem, serek wiejski z zieloną cebulką i rzodkiewką;

Cząstki pomarańczy;

Kawa Inka na mleku / herbata

Zupa pomidorowa z makaronem;

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, puree ziemniaczane, mini marchewki na parze

Kompot owocowy

Sernik na zimno (wyrób własny);

Mleko do picia / napój roślinny; Cząstki ananasa

 

ALERGENY: 1, 6, 7, 9

30.01

Czw.

Zupa mleczna z kulkami miodowymi;

Rogal z masłem;

Talerz warzyw;

Herbata z cytryną

Zupa krem z czerwonych warzyw;

Naleśniki z mąki kukurydzianej, dżem 100%, twarożek z miodem;

Mleko do picia / napój roślinny

Wafle orkiszowe;

Kolorowa galaretka;

Gruszka

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

31.01

Pt.

Bułka pszenna z masłem;

pasta „shreka”, ogórek kiszony, kiełki;

Winogrona bezpestkowe

Kakao na mleku / herbata

Zupa krupnik z ziemniakami;

Zraziki rybne w panierce, ziemniaki,
tarte buraczki z jabłkiem;

Napar ziołowy

Wek z masłem;

Koktajl owocowy / mus owocowy;

Jabłko

 

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna.

Załączniki

Brak załączników.