Jadłospis
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
07.07 Pon. |
Chleb pszenny z masłem, ser żółty, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki; Cząstki brzoskwiń; Herbata z cytryną |
Zupa krupnik z ziemniakami; Racuchy drożdżowe z domieszką mąki żytniej, sos truskawkowy; Mleko do picia / napój roślinny |
Bułka kukurydziana z masłem, pasztet kremowy, ogórek kiszony; Cząstki arbuza |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|
|||
08.07 Wt. |
Płatki kukurydziane na mleku; Chleb wieloziarnisty z masłem, pomidor; Słupki ogórka zielonego; Herbata owocowa |
Zupa pomidorowa z makaronem; Kuleczki ziemniaczane, panierowany filet Kompot owocowy |
Gofry bez cukru; Galaretka jogurtowa z borówkami |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
09.07 Śr. |
Bułka fitness z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek; Pomidorki koktajlowe; Kawa Inka karmelowa / herbata |
Krem ziemniaczany z groszkiem ptysiowym; Gulasz wieprzowy, mix kasz, surówka Napar ziołowy |
Wek z masłem; Koktajl mleczny z wiśniami / mus owocowy |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
10.07 |
Chleb ziemniaczany z masłem, parówki na ciepło, ser żółty, ketchup; Warzywa sezonowe; Kakao na mleku / herbata |
Zupa jarzynowa z ziemniakami; Ryż biały zapiekany z tartym jabłkiem Mleko do picia / napój roślinny |
Chałka z masłem; Sok 100%; Banan |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
11.07 Pt. |
Owsianka na mleku z suszoną żurawiną; Rogal z masłem, twarożek z miodem; Owoce sezonowe; Woda z cytryną i miętą |
Rosół drobiowo-wołowy z makaronem; Panierowany filet z ryby miruna, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej; Kompot owocowy |
Paluchy kukurydziane Danio waniliowe / mleko owsiane; Morele |
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
|
|||
14.07 Pon. |
Bułka orkiszowa z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, ogórek konserwowy Pomidorki koktajlowe; Kakao na mleku / herbata |
Zupa ogórkowa z ziemniakami; Makaron świderki z białym serem Herbata z cytryną |
Wek z masłem; Kisiel z borówkami |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
15.07 Wt. |
Mleko z płatkami czekoladowymi; Chleb razowy z masłem, ser żółty, kiełki; Cząstki nektarynki; Herbata owocowa |
Krem z pora i soczewicy z grzankami; Jajka w sosie musztardowym, ziemniaki, ogórek kiszony; Napar ziołowy |
Mini bułeczki sezamowe z masłem; Kabanosy bankietowe drobiowe; Warzywa sezonowe; Mleko do picia / napój owsiany |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
16.07 Śr. |
Bułka kukurydziana z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, Cząstki arbuza; Kawa Inka na mleku / herbata |
Zupa letnia z grysikiem; Makaron spaghetti z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, tarty ser żółty; Kompot owocowy |
Herbatniki; Truskawki ze śmietaną |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
17.07 Czw. |
Płatki kukurydziane na mleku; Chleb pszenny z masłem, pomidor, szynka drobiowa, ogórek kiszony; Herbata z cytryną |
Zupa pieczarkowa z makaronem; Kopytka z smażonym boczkiem i cebulką; Kolorowa warzywa do pochrupania; Herbata miętowa z cytryną |
Kółeczka kukurydziane; Jogurt naturalny z owocami |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
18.07 Pt. |
Bułka mleczna z masłem, serek homogenizowany; Owoce sezonowe; Kakao na mleku / herbata |
Rosół z lubczykiem i makaronem; Zraziki rybne, ciapkapusta; Papryka do pochrupania; Kompot owocowy |
Mini drożdżówka z serem / dżemem; Mleko 3,5% / sok owocowy; Brzoskwinia ufo |
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna. W związku z racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi możliwe są dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie spowodowane niską frekwencją dzieci lub z przyczyn niezależnych od placówki.