Jadłospis
PAŹDZIERNIK V / LISTOPAD I
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
|
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
|
27.10 Pon. |
Bułka kukurydziana z masłem, ser żółty, sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony; Cząstki ananasa i śliwki; Herbata owocowa |
Zupa jarzynowa z ziemniakami; Ryż biały z sosem waniliowym i malinami; Cząstki jabłka i marchewki; Woda z sokiem |
Chleb słonecznikowy z masłem, kabanosy podsuszane; Kolorowe warzywa do chrupania; Kakao na mleku / mleku owsianym |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|
|||
|
28.10 Wt. |
Płatki zbożowo-miodowe na mleku; Cząstki rzodkiewki i kalarepy; Napar ziołowy |
Zupa pomidorowa na maśle z makaronem; Kotlet schabowy panierowany, Kompot owocowy |
Chleb wieloziarnisty z masłem; Cząstki kiwi i banana; Mleko do picia / herbata |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
29.10 Śr. |
Bułka fitness z masłem, ser żółty, ketchup parówki na ciepło, pomidor, ogórek; Cząstki mandarynki; Kakao na mleku / herbata |
Zupa szpinakowa z jajkiem; Makaron z serem i musem owocowym; Kolorowe warzywa do pochrupania; Mleko do picia / mleko migdałowe |
Chałka z masłem; Kisiel owocowy |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
30.10 |
Paluchy maślane, pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i słonecznika, polędwica sopocka; Talerz owoców; Herbata z cytryną |
Rosół drobiowo-wołowy z makaronem; Filet z indyka duszony z warzywami, Napar ziołowy |
Malinowa chmurka z mascarpone (wyrób własny); Mleko do picia / mleko roślinne |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
31.10 Pt. |
Kasza manna na mleku z syropem; Wek z masłem, ser żółty. pomidorki; Herbata miętowa |
Krem z dyni piżmowej na maśle z grzankami Panierowany filet z miruny, ziemniaki Kompot owocowy |
Ciasteczka owsiane; Jogurt pitny owocowy / soczek; Cząstki pomarańczy |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
|
|||
|
03.11 Pon. |
Bułka graham z masłem, szynka z indyka, ser żółty, sałata, rzodkiewka; Winogrona bezpestkowe; Herbata miętowa |
Zupa krupnik z ziemniakami; Makaron świderki z jogurtem owocowym/mus Kolorowe warzywa do pochrupania; Lemoniada z pomarańczą |
Bułka kajzerka z masłem, pasztet kremowy, ogórek kiszony, pomidor malinowy; Mleko smakowe / mleko roślinne |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
04.11 Wt. |
Płatki kukurydziane na mleku; Pomidorki koktajlowe z pestkami dyni; Herbata z cytryną |
Barszcz biały z jajkiem; Pizzerinki z serem żółtym, salami, szynką, sos pomidorowy, ketchup; Cząstki gruszki i jabłka; Napar ziołowy |
Deser z ryżu preparowanego z masą kajmakową (wyrób własny); Cząstki arbuza; Mleko do picia / napój owsiany |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
05.11 Śr. |
Chleb orkiszowy z masłem, pasta serowa ze szczypiorkiem, pomidor malinowy; Cząstki melona i gruszki; Kakao na mleku / herbata |
Grochówka na wędzonce z ziemniakami; Kotlety z kalafiora, sos czosnkowo-ziołowy na jogurcie, ziemniaki z koperkiem, Kompot owocowy |
Bułeczki cynamonowe; Mus z przetartych owoców; Prażone pestki dyni i słonecznika |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
06.11 Czw. |
Bułka fitness z masłem paprykowym, Kolorowe pomidorki; Kawa smakowa na mleku / herbata |
Krem z pora i soczewicy z grzankami; Cząstki śliwki i pomelo; Napar ziołowy |
Chleb wieloziarnisty z masłem; Koktajl mleczny z owocami (wyrób własny); |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
|
07.11 Pt. |
Płatki owsiane na mleku z rodzynkami; Bułka pszenna z masłem, dżem 100%; Talerz warzyw; Herbata owocowa |
Rosół z lubczykiem i makaronem; Klopsiki rybne w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej; Kompot wieloowocowy |
Kółeczka kukurydziane; Mleko do picia / mleko owsiane; Banany |
|
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
||||
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna. W związku z racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi możliwe są dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie spowodowane niską frekwencją dzieci lub z przyczyn niezależnych od placówki.
