Jadłospis
30.09.2024 r.
Jadłospis dekadowy
PAŹDZIERNIK I /II
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
30.09 Pon. |
Bułka 7 ziaren z masłem, Kakao na mleku / herbata owocowa |
Zupa kapuśniak na wędzonce z ziemniakami; Kompot owocowy |
Chleb kukurydziany z masłem Jogurt naturalny z wiśniami (wyrób własny) /woda z cytryną |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
01.10 Wt. |
Zupa mleczna z płatkami zbożowymi; Chleb orkiszowy z masłem, Słupki czerwonej papryki; Herbata z cytryną |
Zupa z czerwonej soczewicy i pora z grzankami; Cząstki nektaryny; Napar ziołowy |
Wafle orkiszowe; Cząstki kalarepy |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
02.10 Śr. |
Bułka 7 ziaren z masłem, sałata zielona, pomidor malinowy, kiełki; Kawa Inka na mleku / herbata |
Zupa meksykańska z czerwoną fasolą; Naleśniki z mąki kukurydzianej z twarożkiem / powidłami śliwkowymi; Słupki marchewki i gruszki; Mleko do picia / napój roślinny |
Kajzerka z masłem; Jogurt pitny ACTIMEL / Winogrona bezpestkowe |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 10 |
|||
03.10
|
Płatki kukurydziane na mleku; Chleb pszenny z masłem, Cząstki pomarańczy; Herbata miętowa |
Zupa krupnik z ziemniakami; Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, bukietem warzyw i sosem serowym; Słupki rzodkwi białej i rzodkiewki; Herbata owocowa |
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką (wyrób własny); Mleko na ciepło do picia / Brzoskwinia |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 10 |
|||
04.10 Pt. |
Bułka razowa z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem; Kakao na mleku / herbata |
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami; Panierowany filet z miruny, puree ziemniaczane, tarte buraczki; Kompot owocowy |
Biszkopty bez cukru; Kolorowa galaretka; Gruszka |
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
|||
07.10 Pon. |
Chleb słonecznikowy z masłem, |
Zupa ogórkowa z ziemniakami; Makaron z białym serem i sosem borówkowym; Papryka kolorowa do pochrupania; |
Kajzerka z masłem, twarożek kanapkowy z zieloną cebulką; Cząstki pomarańczy |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
08.10 Wt. |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; Chałka z masłem, dżem 100 % owoców; Słupki marchewki; Napar ziołowy |
Zupa kalafiorowa z grysikiem; Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, kiełbaską, kukurydzą, cebulą i serem żółtym; Cząstki arbuza; Kompot owocowy |
Wafle tortowe; Budyń waniliowy z syropem malinowym; Cząstki nektarynki |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
09.10 Śr. |
Chleb pomidorowo - żytni, ser żółty, Słupki czerwonej papryki; Kakao na mleku / herbata |
Krem z dyni i pomarańczy z grzankami; Jajko w sosie koperkowym, puree ziemniaczane, marchewka na gęsto; Cząstki nektarynki; Kompot owocowy |
Ciasto czekoladowe z wiórkami kokosa (wyrób własny); |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
10.10 Czw. |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi; Bułka pokrzywowa z masłem, Cząstki arbuza; Herbata owocowa |
Grochówka na wędzonce z ziemniakami; Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym; Śliwki; Herbata miętowa |
Rogal mleczny z masłem; Koktajl truskawkowy Gruszka |
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
|||
11.10 Pt. |
Chleb orkiszowy z masłem, Pomidorki koktajlowe; Kawa Inka na mleku / herbata |
Zupa ryżowa z warzywami; Ryba po grecku, ziemniaki z koperkiem;, Herbata miętowa |
Ciasteczka zbożowe bez cukru Mleko do picia / sok owocowy |
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna.