Jadłospis
Jadłospis dekadowy
STYCZEŃ IV / V
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
20.01 Pon. |
Kajzerka z masłem, ser żółty, szynka wieprzowa wędzona, papryka kolorowa, ogórek kiszony; Kakao na mleku / herbata |
Zupa krem z batatów z grzankami; Kotleciki jajeczne, puree ziemniaczane, surówka z czerwonej kapusty; Napar ziołowy |
Budyń śmietankowy; Ciastka zbożowe bez cukru; Gruszka |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
21.01 Wt. |
Płatki kukurydziane na mleku; Chleb pomidorowy z masłem, ogórek zielony, pomidor malinowy, kiełki; Herbata owocowa |
Barszcz czerwony z kaszą jaglaną; Łazanki z mięsem mielonym wieprzowym, kapustą kiszona i marchewką; Herbata z cytryną |
Bułka pszenna z masłem; Koktajl borówkowy na maślance / mus owocowy |
|
ALERGENY: 1, 6, 7, 9 |
||||
22.01 Śr. |
Bułka kukurydziana z masłem; Pomidorki koktajlowe; Kawa Inka na mleku / herbata |
Zupa ogórkowa z ziemniakami; Ryż jaśminowy zapiekany z tartym jabłkiem Mleko do picia / mleko bez laktozy |
Ciastko biszkoptowe z nadzieniem Mleko w kartoniku/mus owocowy; Mandarynka |
|
ALERGENY: 1, 6, 7, 9 |
||||
23.01 |
Bułka fitness z masłem, ½ jajka, Słupki papryki kolorowej; Kakao na mleku / herbata |
Żurek na wędzonce z ziemniakami i cebulką; Makaron pełnoziarnisty z warzywami Cząstki jabłka; Herbata miętowa |
Ciasto marchewkowe przekładane kremem (wyrób własny); Mleko do picia / napój owsiany; Cząstki pomarańczy |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
24.01 Pt. |
Kasza manna na mleku, syrop owocowy; Bułka pszenna z masłem, dżem 100%; Banany; Herbata z cytryną |
Zupa kalafiorowa z grysikiem; Panierowany filet rybny, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej i marchewki; Kompot owocowy |
Bułeczka cynamonowa; Jogurt Actimel / sok owocowy; Jabłko |
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
||||
27.01 Pon. |
Chleb tostowy z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka; Słupki ogórka zielonego; Kakao na mleku / herbata |
Zupa z fasolki szparagowej; Makaron z sosem jogurtowo – jagodowym; Słupki marchewki; Herbata owocowa |
Bułka kukurydziana z masłem; Pasta z tuńczyka i jajka; Herbata miętowa; Cząstki mango |
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
||||
28.01 Wt. |
Mleko z płatkami owsianymi; Bułka orkiszowa z masłem, szczypiorek; Kolorowa papryka do pochrupania; Herbata ziołowa |
Zupa krem serowy z grzankami; Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą, warzywami i sosem beszamelowym; Herbata z cytryną |
Drożdżówka mini z serem / marmoladą; Mleko smakowe / sok owocowy; Kiwi |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
29.01 Śr. |
Chleb słonecznikowy z masłem, serek wiejski z zieloną cebulką i rzodkiewką; Cząstki pomarańczy; Kawa Inka na mleku / herbata |
Zupa pomidorowa z makaronem; Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, puree ziemniaczane, mini marchewki na parze Kompot owocowy |
Sernik na zimno (wyrób własny); Mleko do picia / napój roślinny; Cząstki ananasa |
|
ALERGENY: 1, 6, 7, 9 |
||||
30.01 Czw. |
Zupa mleczna z kulkami miodowymi; Rogal z masłem; Talerz warzyw; Herbata z cytryną |
Zupa krem z czerwonych warzyw; Naleśniki z mąki kukurydzianej, dżem 100%, twarożek z miodem; Mleko do picia / napój roślinny |
Wafle orkiszowe; Kolorowa galaretka; Gruszka |
|
ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9 |
||||
31.01 Pt. |
Bułka pszenna z masłem; pasta „shreka”, ogórek kiszony, kiełki; Winogrona bezpestkowe Kakao na mleku / herbata |
Zupa krupnik z ziemniakami; Zraziki rybne w panierce, ziemniaki, Napar ziołowy |
Wek z masłem; Koktajl owocowy / mus owocowy; Jabłko |
|
ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9 |
Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna.