Czwartek, 03 Października 2024  Imieniny: Teresy, Heliodora, Jana

Jadłospis

Jadłospis 30.09-11.10.2024

30.09.2024 r.

Jadłospis dekadowy

PAŹDZIERNIK I /II

Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

30.09

Pon.

Bułka 7 ziaren z masłem,
kabanosy suszone, kiełki;
Mix warzyw;

Kakao na mleku / herbata owocowa

Zupa kapuśniak na wędzonce z ziemniakami;
Makaron penne z sosem pomidorowym
i tartym serem ;
Cząstki pomarańczy;

Kompot owocowy

Chleb kukurydziany z masłem

Jogurt naturalny z wiśniami (wyrób własny) /woda z cytryną
Słupki marchewki

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

01.10

Wt.

Zupa mleczna z płatkami zbożowymi;

Chleb orkiszowy z masłem,
ogórek zielony;

Słupki czerwonej papryki;

Herbata z cytryną

Zupa z czerwonej soczewicy i pora z grzankami;
Filet z indyka panierowany, puree ziemniaczane surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy;

Cząstki nektaryny;

Napar ziołowy

Wafle orkiszowe;
Koktajl borówkowy /
mus owocowy;

Cząstki kalarepy

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

02.10

Śr.

Bułka 7 ziaren z masłem, sałata zielona, pomidor malinowy, kiełki;
Słupki ogórka kiszonego;

Kawa Inka na mleku / herbata

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą;

Naleśniki z mąki kukurydzianej z twarożkiem / powidłami śliwkowymi;

Słupki marchewki i gruszki;

Mleko do picia / napój roślinny

Kajzerka z masłem;

Jogurt pitny ACTIMEL /
sok owocowy;

Winogrona bezpestkowe

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 10

03.10
Czw.

 

Płatki kukurydziane na mleku;

Chleb pszenny z masłem,
twarożek z miodem;

Cząstki pomarańczy;

Herbata miętowa

Zupa krupnik z ziemniakami;

Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, bukietem warzyw i sosem serowym;

Słupki rzodkwi białej i rzodkiewki;

Herbata owocowa

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką (wyrób własny);

Mleko na ciepło do picia /
mleko bez laktozy;

Brzoskwinia

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 10

04.10 Pt.

Bułka razowa z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem;
Ogórek kiszony;

Kakao na mleku / herbata

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami;

Panierowany filet z miruny, puree ziemniaczane, tarte buraczki;

Kompot owocowy

Biszkopty bez cukru;

Kolorowa galaretka;

Gruszka

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

07.10

Pon.

Chleb słonecznikowy z masłem,
sałata, ser żółty, pomidor;
Cząstki jabłka;
Kawa Inka na mleku/herbata

Zupa ogórkowa z ziemniakami;

Makaron z białym serem i sosem borówkowym;

Papryka kolorowa do pochrupania;
Herbata z cytryną

Kajzerka z masłem, twarożek kanapkowy z zieloną cebulką;
Woda z sokiem;

Cząstki pomarańczy

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

08.10

Wt.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi;

Chałka z masłem, dżem 100 % owoców;

Słupki marchewki;

Napar ziołowy

Zupa kalafiorowa z grysikiem;

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, kiełbaską, kukurydzą, cebulą i serem żółtym;

Cząstki arbuza;

Kompot owocowy

Wafle tortowe;

Budyń waniliowy z syropem malinowym;

Cząstki nektarynki

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

09.10

Śr.

Chleb pomidorowo - żytni, ser żółty,
ogórek kiszony, szynka drobiowa;

Słupki czerwonej papryki;

Kakao na mleku / herbata

Krem z dyni i pomarańczy z grzankami;

Jajko w sosie koperkowym, puree ziemniaczane, marchewka na gęsto;

Cząstki nektarynki;

Kompot owocowy

Ciasto czekoladowe z wiórkami kokosa (wyrób własny);
Mleko bez laktozy na ciepło; Cząstki jabłka

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

10.10

Czw.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi; Bułka pokrzywowa z masłem,
ogórek zielony, szczypiorek;

Cząstki arbuza;

Herbata owocowa

Grochówka na wędzonce z ziemniakami;

Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym;

Śliwki;

Herbata miętowa

Rogal mleczny z masłem;

Koktajl truskawkowy
(wyrób własny);

Gruszka

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

11.10

Pt.

Chleb orkiszowy z masłem,
pasta z zielonego groszku;

Pomidorki koktajlowe;

Kawa Inka na mleku / herbata

Zupa ryżowa z warzywami;

Ryba po grecku, ziemniaki z koperkiem;,
surówka z kapusty kiszonej i marchewki;

Herbata miętowa

Ciasteczka zbożowe bez cukru

Mleko do picia / sok owocowy
Jabłko

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna.

Załączniki

Brak załączników.