Wtorek, 11 Listopada 2025  Imieniny: Marcina, Batlomieja, Teodora

Jadłospis

Jadłospis 27.10-07.11.2025

PAŹDZIERNIK V / LISTOPAD I

Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

27.10

Pon.

Bułka kukurydziana z masłem, ser żółty, sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony;

Cząstki ananasa i śliwki;

Herbata owocowa

Zupa jarzynowa z ziemniakami;

Ryż biały z sosem waniliowym i malinami;

Cząstki jabłka i marchewki;

Woda z sokiem

Chleb słonecznikowy z masłem, kabanosy podsuszane;

Kolorowe warzywa do chrupania;

Kakao na mleku / mleku owsianym

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

 

28.10

Wt.

Płatki zbożowo-miodowe na mleku;
Rogalik z masłem, miód, dżem 100%;

Cząstki rzodkiewki i kalarepy;

Napar ziołowy

Zupa pomidorowa na maśle z makaronem;

Kotlet schabowy panierowany,
puree ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki;

Kompot owocowy

Chleb wieloziarnisty z masłem;

Cząstki kiwi i banana;

Mleko do picia / herbata

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

29.10

Śr.

Bułka fitness z masłem, ser żółty, ketchup parówki na ciepło, pomidor, ogórek;

Cząstki mandarynki;

Kakao na mleku / herbata

Zupa szpinakowa z jajkiem;

Makaron z serem i musem owocowym;

Kolorowe warzywa do pochrupania;

Mleko do picia / mleko migdałowe

Chałka z masłem;

Kisiel owocowy

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

30.10
Czw.

Paluchy maślane, pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i słonecznika, polędwica sopocka;

Talerz owoców;

Herbata z cytryną

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem;

Filet z indyka duszony z warzywami,
kasza jęczmienna i gryczana,
słupki ogórka kiszonego i zielonego;

Napar ziołowy

Malinowa chmurka z mascarpone (wyrób własny);

Mleko do picia / mleko roślinne

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

31.10 Pt.

Kasza manna na mleku z syropem;

Wek z masłem, ser żółty. pomidorki;
Cząstki jabłek

Herbata miętowa

Krem z dyni piżmowej na maśle z grzankami

Panierowany filet z miruny, ziemniaki
z kapustą kiszoną;

Kompot owocowy

Ciasteczka owsiane;

Jogurt pitny owocowy / soczek;

Cząstki pomarańczy

 

ALERGENY: 1, 3, 4,  6, 7, 9

 

03.11

Pon.

Bułka graham z masłem, szynka z indyka, ser żółty, sałata, rzodkiewka;

Winogrona bezpestkowe;

Herbata miętowa

Zupa krupnik z ziemniakami;

Makaron świderki z jogurtem owocowym/mus

Kolorowe warzywa do pochrupania;

Lemoniada z pomarańczą

Bułka kajzerka z masłem, pasztet kremowy, ogórek kiszony, pomidor malinowy;

Mleko smakowe / mleko roślinne

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

04.11

Wt.

Płatki kukurydziane na mleku;
Chałka z masłem, powidła śliwkowe;

Pomidorki koktajlowe z pestkami dyni;

Herbata z cytryną

Barszcz biały z jajkiem;

Pizzerinki z serem żółtym, salami, szynką, sos pomidorowy, ketchup;

Cząstki gruszki i jabłka;

Napar ziołowy

Deser z ryżu preparowanego z masą kajmakową (wyrób własny);

Cząstki arbuza;

Mleko do picia / napój owsiany

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

05.11

Śr.

Chleb orkiszowy z masłem, pasta serowa ze szczypiorkiem, pomidor malinowy;

Cząstki melona i gruszki;

Kakao na mleku / herbata

Grochówka na wędzonce z ziemniakami;

Kotlety z kalafiora, sos czosnkowo-ziołowy na jogurcie, ziemniaki z koperkiem,
surówka z marchewki;

Kompot owocowy

Bułeczki cynamonowe;

Mus z przetartych owoców;

Prażone pestki dyni i słonecznika

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

06.11

Czw.

Bułka fitness z masłem paprykowym,
ser mozzarella z bazylią, ogórek kiszony;

Kolorowe pomidorki;

Kawa smakowa na mleku / herbata

Krem z pora i soczewicy z grzankami;
Kurczak po chińsku z warzywami, ryż biały;

Cząstki śliwki i pomelo;

Napar ziołowy

Chleb wieloziarnisty z masłem;

Koktajl mleczny z owocami (wyrób własny);

 

ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

07.11

Pt.

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami;

Bułka pszenna z masłem, dżem 100%;

Talerz warzyw;

Herbata owocowa

Rosół z lubczykiem i makaronem;

Klopsiki rybne w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej;

Kompot wieloowocowy

Kółeczka kukurydziane;

Mleko do picia / mleko owsiane;

Banany

 

ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna. W związku z racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi możliwe są dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie spowodowane niską frekwencją dzieci lub z przyczyn niezależnych od placówki.

 

Załączniki

Brak załączników.