Jadłospis
Jadłospis dekadowy
MAJ I/II
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Dzień |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
29.04 Pon. |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; Chleb ziarnisty z masłem, pomidor, zielona cebulka; Słupki marchewki; Herbata z cytryną (1,3,7) |
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami; Truskawki; Mleko na ciepło/mleko bez laktozy (1,3,7,9,10) |
Bułka pszenna z masłem; Serek śmietankowy, |
30.04 Wt. |
Kajzerka z masłem, pasta łososiowa Cząstki jabłka; Kakao na mleku/herbata (1,3,7) |
Zupa pomidorowa z makaronem; Kotleciki mielone, puree ziemniaczane, Kompot wiśniowy (1,3,7,9,10) |
Koktajl bananowo – czekoladowy na mleku; Pałeczki kukurydziane; Mandarynka (1,3,7) |
01.05 Śr. |
DZIEŃ WOLNY |
||
02.05
|
Chleb pszenny z masłem, pasztet drobiowy, pomidor; Połówki banana; |
Zupa grysikowa; Makaron z białym serem i cukrem na masełku; Cząstki jabłka; Herbata z cytryną (1,3,7,9,10) |
Kółeczka kukurydziane; Serek waniliowy; Gruszka (1,3,7,8) |
03.05 Pt. |
DZIEŃ WOLNY |
||
06.05 Pon. |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; Chleb 7 ziaren z masłem, mix kiełek, Cząstki gruszki; |
Zupa ogórkowa z ziemniakami; Makaron kokardki z jogurtem owocowym Truskawki; Herbata z cytryną (1,3,7,9,10) |
Wek z masłem, |
07.05 Wt. |
Bułka pszenna z masłem, serek wiejski, dżem porzeczkowy 100% owoców; Słupki ogórka zielonego; Herbata z cytryną (1,3,7) |
Zupa pomidorowa z zacierką; Łazanki z mięsem mielonym, kapustą kiszoną Cząstki pomarańczy; Kompot owocowy(1,3,7,9,10) |
Ciasteczka owsiane |
08.05 Śr. |
Chleb kukurydziany z masłem, ser żółty, kiełbaski wieprzowe mini, ketchup; Pomidorki truskawkowe i ogórek kiszony; Kawa Inka na mleku/herbata (1,3,7) |
Zupa szpinakowa z ziemniakami; Kakaowe naleśniki z serkiem bananowym; Cząstki jabłka; Maślanka naturalna z jagodami (1,3,7,9,10) |
Galaretkowiec; Wafle zbożowo – ryżowe; Cząstki mandarynki (1,3,7) |
09.05 Czw. |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi; Chleb razowy z masłem, pomidor śliwkowy, zielona cebulka; Cząstki rzodkiewki; Herbata z cytryną i miodem (1,3,7) |
Grochówka na wędzonce; Jajko w sosie koperkowym, puree ziemniaczane, marchewka na gęsto; Cząstki kiwi; Napar ziołowy (1,3,7,9,10) |
Gofry bez cukru Jogurt naturalny; |
10.05 Pt. |
Bułka z pestkami dyni z masłem, Kakao na mleku/herbata (1,3,7) |
Zupa pieczarkowa z makaronem; Panierowany filet z miruny, ziemniaki Kompot rabarbarowy (1,3,4,7,9,10) |
Bułeczka mleczna; Mleko w kartoniku/sok owocowy 100% ; Cząstki gruszki (1,3,7) |
Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna;