Środa, 08 Maja 2024  Imieniny: Stanislawa, Lizy, Wiktora

Jadłospis

Jadłospis 29.04-10.05.2024

Jadłospis dekadowy

MAJ I/II
Jadłospis przygotowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

29.04

Pon.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi;

Chleb ziarnisty z masłem, pomidor, zielona cebulka;

Słupki marchewki;

Herbata z cytryną (1,3,7)

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami;
Ryż brązowy z musem jabłkowym
i cynamonem;

Truskawki;

Mleko na ciepło/mleko bez laktozy (1,3,7,9,10)

Bułka pszenna z masłem;

Serek śmietankowy,
słupki selera naciowego
i ogórka zielonego;
Herbata owocowa (1,3,7)

30.04

Wt.

Kajzerka z masłem, pasta łososiowa
na twarożku, szczypiorek, ogórek kiszony;

Cząstki jabłka;

Kakao na mleku/herbata (1,3,7)

 

Zupa pomidorowa z makaronem;

Kotleciki mielone, puree ziemniaczane,
mizeria na jogurcie naturalnym;
Papryka do pochrupania;

Kompot wiśniowy (1,3,7,9,10)

Koktajl bananowo – czekoladowy na mleku;

Pałeczki kukurydziane;

Mandarynka (1,3,7)

 

01.05

Śr.

DZIEŃ WOLNY

02.05
Czw.

 

 

Chleb pszenny z masłem, pasztet drobiowy, pomidor;

Połówki banana;
Mleko na ciepło/herbata (1,3,7)

 

 

Zupa grysikowa;

Makaron z białym serem i cukrem na masełku;

Cząstki jabłka;

Herbata z cytryną (1,3,7,9,10)

 

Kółeczka kukurydziane;

Serek waniliowy;

Gruszka (1,3,7,8)

 

03.05 Pt.

DZIEŃ WOLNY

06.05

Pon.

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; Chleb 7 ziaren z masłem, mix kiełek,
pomidor malinowy;

Cząstki gruszki;
Herbata miętowa (1,3,7)

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami;

Makaron kokardki z jogurtem owocowym
bez cukru/musem owocowym;

Truskawki;

Herbata z cytryną (1,3,7,9,10)

Wek z masłem,
Warzywa sezonowe z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni;
Woda z sokiem  (1,3,7)

07.05

Wt.

 

Bułka pszenna z masłem, serek wiejski, dżem porzeczkowy 100% owoców;

Słupki ogórka zielonego;

Herbata z cytryną (1,3,7)

 

 

Zupa pomidorowa z zacierką;

Łazanki z mięsem mielonym, kapustą kiszoną
i cebulką;

Cząstki pomarańczy;

Kompot owocowy(1,3,7,9,10)

Ciasteczka owsiane
(wyrób własny);
Cząstki mango;
Mleko na ciepło / napój roślinny (1,3,7)

08.05

Śr.

 

 

Chleb kukurydziany z masłem, ser żółty, kiełbaski wieprzowe mini, ketchup;

Pomidorki truskawkowe i ogórek kiszony;

Kawa Inka na mleku/herbata (1,3,7)

 

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami;

Kakaowe naleśniki z serkiem bananowym;

Cząstki jabłka;

Maślanka naturalna z jagodami (1,3,7,9,10)

Galaretkowiec;

Wafle zbożowo – ryżowe;

Cząstki mandarynki

(1,3,7)

09.05

Czw.

 

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi;

Chleb razowy z masłem, pomidor śliwkowy, zielona cebulka;

Cząstki rzodkiewki;

Herbata z cytryną i miodem (1,3,7)

 

 

Grochówka na wędzonce;

Jajko w sosie koperkowym, puree ziemniaczane, marchewka na gęsto;

Cząstki kiwi;

Napar ziołowy (1,3,7,9,10)

Gofry bez cukru
(wyrób własny);

Jogurt naturalny;
Truskawki i borówki (1,3,7)

10.05

Pt.

Bułka z pestkami dyni z masłem,
pasta z zielonego groszku, mix kiełek; Słupki marchewki;

Kakao na mleku/herbata (1,3,7)

 

Zupa pieczarkowa z makaronem;

Panierowany filet z miruny, ziemniaki
z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej;

Kompot rabarbarowy (1,3,4,7,9,10)

 

Bułeczka mleczna;

Mleko w kartoniku/sok owocowy 100% ;

Cząstki gruszki (1,3,7)

Możliwe dopuszczalne minimalne zmiany w jadłospisie z przyczyn niezależnych od placówki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Pomiędzy posiłkami - na życzenie dzieci – podawana jest woda mineralna;

Załączniki

Brak załączników.